En İyi Ortopedik Yatak Nasıl Olmalıdır?

En İyi Ortopedik Yatak Nasıl Olmalıdır?

En İyi Ortopedik Yatak Nasıl Olmalıdır?

Ortopedik Yatak Nedir?

Uykunun insan yaşamı üzerindeki etkisini özellikle günümüzde çok fazla gözlemlemekteyiz. Sağlıklı ve kaliteli bir uyku, insanın yaşam kalitesini artıracağı gibi güne daha enerjik başlamasını sağlayacaktır. Sağlıklı uykuyu destekleyen en önemli etkenlerden biri de doğru yatak tercihi olacaktır. Özellikle bel ve sırt bölgesinde ağrılar yaşayan biri için tavsiye edilen ortopedik yatak kullanımı da sağlıklı uykuyu desteklemektedir. Vücudunuza en iyi desteği sağlayan yataklardan biridir. Bel ve boyun bölgenizi koruma altına alır ve en iyi uyku için gerekeni sağlar. Omurga sistemini de destekleyen bu yataklar, oturarak çalışan, gün boyu ayakta kalan kişiler tercih edebilir.

Ortopedik yatak, eklemlere destek sağlayarak rahat ve ağrısız bir uyku sağlayan, özellikle ihtiyaca göre tercih edilen bir yatak türüdür. Teknolojinin de ilerlemesi ile bu gelişen teknolojiden faydalanarak ihtiyaca yönelik ağrıları en aza indirmek ve özellikle kalça, omuz ve omurga gibi hassas bölgelere baskıyı azaltmak için tasarlanmıştır. Bu sebeple ortopedik yataklar, yaşlılara, sporculara, bel ve sırt ağrısı yaşayan kişilere tavsiye edilmektedir. Ortopedik yatak kullanmaları halinde sırt, boyun, kas, omurga ve bel ağrıları gibi rahatsızlıkları olan kişilerde gözle görülür bir iyileşme görülmektedir. Sağlıklı omurga hizalama konusunda geliştirilmiş olan ortopedik yataklar, derin ve kesintisiz uykuyu da desteklemektedir. Ortalama 8 saatimizi geçirdiğimiz yatakların, geri kalan 16 saatimizin ne kadar dinamik geçeceğini belirlediği düşünülürse, son 5 yıldır yaylı yataktan ziyade yaysız, ortopedik yataklara yöneliş daha iyi anlaşılıyor. Ortopedik yatakların insan vücuduna sağladığı bazı faydalar ise:

  • Sağlıklı duruş
  • Maksimum destek
  • Eşit vücut ağırlığı dağılımı
  • Omurga hizalaması
  • Kan dolaşımını artırması

Ortopedik Yatak Nasıl Olmalıdır?

İdeal bir ortopedik yatak, uyurken vücut şeklini takip ederek rahat bir uyku sağlamaktadır. Seçtiğiniz yatağın yumuşak, sert ya da orta sert oluşuyla sırt ya da bel ağrılarınız arasında pek de ilgi yoktur. Nasıl bir yatak seçtiğiniz, daha ziyade sizin vücut yapınıza bağlıdır.

Ortopedik yatak, vücudu kavrayan bir yapıda olmalıdır, bu sayede sırt ve omurga ağrılarını aza indireceği gibi uyku kalitesini de artıracaktır. Genellikle ortopedik yatakların içerisinde yaylar bulunmaktadır fakat bazılarında ise bu yaylar yerine destek katmanı veya hafızalı köpük yer almaktadır. Ortopedik yatak, sırt, kalça ve bacak kısımlarındaki basınç farkı göz önünde bulundurularak tasarlanırsa, bu bölgelerde bulunan ağrıları aza indirip, ilerde oluşabilecek rahatsızlıkların önüne geçecektir.

Sırt ağrısı olan insanlar daha sert ya da ortopedik bir yatağa ihtiyaçları olduğunu düşünürler. Halbuki vücut yapınızı en iyi destekleyen yatak, ekstra sert bir yataktan daha konforlu olacaktır. Ayrıca yatağın yeterli sayıda hava deliğinin olmasına da dikkat etmelisiniz. İdeal bir ortopedik yatak, vücut ağırlıklarını eşit olarak yayarak, boyun, sırt ve kalça kısımlarında basınç oluşmasını önlemektedir. Bu sayede yeni bir güne başlarken herhangi bir tutulma ve ağrı yaşamadan başlamak daha mümkün olacaktır.

Full Ortopedik Yatak Nedir?

Tam ortopedik yatak olarak da adlandırılan full ortopedik yatak, daha sert bir yapıya sahiptir ve bu sertlik sayesinde boyun ve sırt bölgesine verdiği maksimum destek ve doğru omurga hizalaması sayesinde doğru uyku pozisyonu alınmasına yarımcı olacaktır.

Yarı Ortopedik Yatak Nedir?

Soft ortopedik yatak olarak da adlandırılan yarı ortopedik yatakta kullanılan sünger dolgu malzemesi daha yumuşak olan ortopedik yatak türüdür. Daha yumuşak yapısından dolayı şiddetli bel, sırt ve boyun ağrıları yaşayan kişilerin değil de daha hafif ağrıları olan kişilerin tercih etmesi daha doğru olacaktır.

Full Ortopedik Yatak ve Yarı Ortopedik Yatak Arasındaki Fark Nedir?

Full ortopedik yatak ve yarı ortopedik yatak aslında birbirinden çok farklı değildir. Ufak farkları mevcuttur ve bu farklar da kişiden kişiye değişen ihtiyaca ve talebe göre oluşturulmuştur.

Full ortopedik yatak daha yoğun kullanılan süngerlerden dolayı daha sert bir yapıya sahiptir. Fakat soft ortopedik yatakta durum biraz daha farklıdır. Süngerler tam ortopedik yatak kadar yoğun değil ve bu sebeple daha yumuşak yataklardır. Bu sebeple de full ortopedik yatağı tercih edenler genellikle sert ortopedik yatakta yatmayı seven, sırt, boyun ve omurga gibi bölgelerde rahatsızlık yaşayan, bu bölgelerde daha yoğun ve güçlü ağrılara sahip olan kişilerdir. Yarı ortopedik yatağı tercih edenler ise sert ortopedik yatak yerine biraz daha yumuşak bir yatakta uyumayı severler. Ayrı yarı ortopedik yatağı tercih edenlere sırt, bel ve boyun bölgelerindeki ağrılara yumuşak ortopedik yatak daha iyi gelecektir.